Meer dan 45.000 tevreden klanten

Gratis verzending vanaf 50 euro!

Ma-vr voor 15:00 besteld = dezelfde dag verzonden

Menu

Lagers

Neita Lagers Belastingen 01

Lagers en belastingen

Radiale- en axiale belastingen

Radiale- en axiale belastingen zijn de krachten die op lagers worden uitgeoefend. Radiale belastingen zijn krachten die haaks op de as werken. Axiale belastingen werken daarentegen in de lengterichting van de as op het lager. In de meeste gevallen is er sprake van een gecombineerde belasting.

Bij de keuze van lagers dient rekening te worden gehouden met de soort belasting. Bepaalde type lagers kunnen alleen radiale of axiale krachten opnemen, of axiale krachten in één richting. Ter ondersteuning van een as kan het ook voorkomen dat er verschillende lagers moeten worden toegepast. De meeste radiale lagers zijn echter in staat om ook enige axiale krachten op te nemen.

Statische- en dynamische belastingen

In de lagertechniek onderscheidt men tevens een statische en dynamische belasting. Bij een statische belasting staat het lager stil. Hierbij zijn er geen beweging van de lagerringen ten opzichte van elkaar, of het lager draait heel langzaam; dit wordt aangegeven als Co. De meeste lagers worden natuurlijk dynamisch belast waarbij de lagerringen ten opzichte van elkaar draaien; dit wordt aangegeven als C.

Het dynamisch draaggetal C wordt gebruikt voor berekening van dynamisch belaste lagers, dat is bij de keuze van een onder belasting roterend lager. Het geeft de belasting aan die een ISO nominale levensduur van 1 miljoen omwentelingen zal opleveren.
Bestel hier je lagers!