Meer dan 45.000 tevreden klanten

Gratis verzending vanaf 50 euro!

Ma-vr voor 15:00 besteld = dezelfde dag verzonden

Menu

Lagers

Lagerstaal

De meest gebruikte staalsoort voor lagers is chroomstaal. Dit bestaat uit 1% koolstof en 1,5% chroom. Het wordt ook wel vacuüm ontgast staal genoemd. Dit staal heeft veel voordelen, zoals zuiverheid en weerstand tegen vermoeiing. Tegelijkertijd heeft het goede hardings- en warmtebehandlingsmogelijkheden.

Standaard lagers in open uitvoering hebben een temperatuurbereik van -40°C tot +120°C. Afgedichte lagers van -30°C tot +110°C. Voor hogere of lagere temperaturen zijn andere vetten nodig of lagers die voorzien zijn van een warmtebehandeling.

Kooimaterialen

Kooimaterialen zijn: geperste kooi van staal, een messing plaat, massieve messing kooi en kooien uit kunststofmateriaal zoals polyamide 6. Het kunststofmateriaal kenmerkt zich door een goede combinatie van sterkte en elasticiteit.

De voornaamste taak van de kooi is de rollichamen onderling op afstand houden en direct contact tussen twee naast elkaar gelegen rollichamen vermijden. Zodoende wordt de wrijving en de warmteontwikkeling tot een minimum beperkt. Bij lagers die uit elkaar kunnen worden genomen, zorgt de kooi ervoor dat de rollichamen bij elkaar worden gehouden wanneer tijdens montage of demontage een ring uit het lager wordt genomen.