Meer dan 45.000 tevreden klanten

Gratis verzending vanaf 50 euro!

Ma-vr voor 15:00 besteld = dezelfde dag verzonden

Menu

Lagers

Lagers met afdichtingen

Regelmatig worden lagers gebruikt onder speciale omstandigheden. Het kan daarbij noodzakelijk zijn om de lagers te beschermen tegen stof, vuil en vocht. Ook is het mogelijk om vetverlies uit het lager te voorkomen. Hiervoor kunnen lagers voorzien worden van verschillende tweezijdige afdichtingen.

Tweezijdig afgedichte lagers zijn onderhoudsvriendelijk. Door de afdichtingen is het niet meer nodig je zorgen te maken over de hoeveelheid of het soort vet dat moet worden gebruikt. Ook nasmeren is bij tweezijdig afgedichte lagers niet nodig. De twee meest voorkomende afdichtingen zijn de tweezijdige ZZ en de 2RS afdichting.

Lagers met een ZZ afdichting

De ZZ afdichting is een dun staalplaatje en een niet slepende afdichting doordat het afdekplaatje niet in contact komt met de binnenring. Hierdoor is er praktisch geen wrijving, vrijwel geen slijtage, wordt daarom veelvuldig toegepast en is ook wel bekend als ‘stofafdichting’. De ZZ afdichting is ook erg geschikt voor hoge toerentallen en bij gebruik in omgevingen met hogere temperaturen.

Lagers met een 2RS afdichting

De 2RS afdichting, dat staat voor Rubber Seal, is een slepende afdichting en bekleed met een rubber staalplaatje, waarvan het rubberlipje in een groef op de binnenring van het lager sleept. Zodoende zorgt dit voor enige wrijving en toerental werkt beperkend. Doorgaans is dit ongeveer zeventig procent van de maximale snelheid van het open lager.

De bedrijfstemperatuur van lagers met een 2RS afdichting ligt tussen de -30° en +110° C. Lagers met deze afdichting worden bij voorkeur gebruikt voor toepassingen waarbij er sprake is van een matige verontreiniging of wanneer een ‘spatwater afgedicht’ lager gewenst is.
Bestel hier je lagers!