Meer dan 45.000 tevreden klanten

Gratis verzending vanaf 50 euro!

Ma-vr voor 15:00 besteld = dezelfde dag verzonden

Menu

Lagers

Neita Lagers Kogellagers 03

Kogellagers

Waar bestaan kogellagers uit?

Kogellagers bestaan normaal gesproken uit lagerringen, rolelementen en een kooi. De rolelementen zijn gerangschikt tussen de binnen- en buitenringen met een kooi. Deze houdt de rolelementen in de juiste verhouding en positie tot elkaar, zodat ze elkaar niet raken. Op deze manier wordt tijdens bedrijf een vloeiende rolbeweging gerealiseerd.

Lagerringen

Een lager bestaat uit een binnen- en buitenring. De binnenring wordt ook wel het loopvlak genoemd. In het geval van kogellagers is er ook een groef aanwezig in de ring. De binnenste ring is normaal gesproken in contact met een as, de buitenste ring met een behuizing.

Rolelementen

De rollende elementen zijn kogels. Er zijn veel soorten lagers met verschillende vormen van een looprol, zoals een trapeziumvorm of een tonvorm.

Kooi

De kooi geleidt de rolelementen langs de lagerringen, en zorgt er tegelijkertijd voor dat ze in de juiste relatieve positie blijven. Er zijn verschillende soorten kooien waaronder geperste, machinaal bewerkte en gegoten kooien.

Diepgroef kogellagers

1-rijige diepgroef kogellagers

Diepgroefkogellagers zijn geschikt voor radiale belasting, maar kan in beperkte mate ook axiaal worden belast. De diepgroefkogellager is in verschillende varianten leverbaar. De 1-rijige varianten zijn geschikt voor een asdiameter van 10mm - 200mm en zijn verkrijgbaar als open lagers, en met een metalen of rubberen afdichting. De afgedichte varianten zijn eenvoudig toepasbaar en smering is niet nodig omdat het lager voor de levensduur van vet is voorzien.

Diepgroefkogellagers met een groef én borging zijn geschikt voor een asdiameter van 10mm - 130mm. Door middel van de borgring kunnen deze lagers in het huis worden opgesloten. De methode van axiale opsluiting is eenvoudig en bespaart tegelijkertijd ruimte.

2-rijige diepgroefkogellagers

2-rijige diepgroefkogellagers zijn voorzien van een vulopening en geschikt voor een asdiameter van 15mm - 75mm. Ook zijn er miniatuurlagers leverbaar die geschikt zijn voor een asdiameter van 3mm - 9mm. De miniatuurkogellagers komen in veel toepassingen voor. Door de geringe ruimte is de breedte van de afgedichte uitvoeringen overigens vaak wel groter dan die van de open uitvoering.

Veel varianten van de diepgroefkogellagers zijn ook leverbaar met flens zodat ze ook eenvoudig axiaal gepositioneerd kunnen worden.

Hoekcontact kogellagers

Hoekcontact kogellagers zijn geschikt voor een gecombineerde belasting. Ze zijn specifiek voor toepassingen waar een hoge nauwkeurigheid en een hoog toerental is vereist.

De hoekcontact kogellagers zijn in twee varianten leverbaar:

 • De 1-rijige hoekcontact kogellagers die geschikt zijn voor een asdiameter van 10 mm – 200 mm.
 • De 2-rijige hoekcontact kogellagers die geschikt zijn voor een asdiameter van 15 mm – 100 mm.

De standaard contacthoeken van 1-rijige hoekcontact kogellagers zijn 15°, 30° en 40°. Deze worden aangeduid met de achtervoegsels ‘C’, ‘A’ (wordt niet vermeld) en ‘B’. Lagers met een kleinere contacthoek zijn beter geschikt voor gebruik bij hoge toeren.

Om de stijfheid van de lagerconstructie te verhogen, of om de loopnauwkeurigheid te verbeteren, worden hoekcontact kogellagers vaak van een voorspanning voorzien. Voor hoog-precisie gepaarde hoekcontact kogellagers van klasse 5 of hoger, die worden gebruikt in gereedschapswerktuigen en andere precisie toepassingen, wordt de standaard voorspanning in drie niveaus aangegeven: licht (L), medium (M) en heavy (H).

Wanneer het hoekcontact kogellager radiaal wordt belast, wordt in het lager een axiale kracht opgewerkt. In dat geval worden twee lagers in X-opstelling gebruikt, of worden twee of meer lagers ten opzichte van elkaars afgestelde gebruikt.

2-rijige hoekcontact kogellagers bestaan uit twee 1-rijige hoekcontact kogellagers in O-opstelling. Deze zijn geïntegreerd in één binnen- en buitenring.

Zelfinstellende kogellagers

Zelfinstellende kogellagers hebben een bolvormige loopbaan in de buitenring waarvan het middelpunt gelijk is aan die van het lager. Hierdoor blijven, binnen bepaalde grenzen, de kogels en de kooi bij scheefstelling draaien.

De zelfinstellende kogellagers zijn geschikt voor lagerconstructies waarbij aanzienlijke asdoorbuigingen en uitlijnfouten kunnen voorkomen. Lagers die voorzien zijn van een conische boring, kunnen met behulp van een trekbus op de as worden bevestigd.

Zelfinstellende kogellagers zijn er in varianten met een cilindrische boring, conische boring en met rubberen afdichtingen. Ze zijn geschikt voor een boring diameter van 10mm – 100mm. In geval van een conische boring, waarbij de montage met een trekbus wordt gedaan, is het zelfinstellende kogellager geschikt voor een boring diameter van 17mm – 90mm.

Assortiment

Het assortiment aan kogellagers dat Neita levert is uitgebreid en bestaat uit de volgende categorieën:

 • Kogellagers open
 • Kogellagers met ZZ afdichting
 • Kogellagers met 2RS afdichting
 • 1-rijige hoekcontactkogellagers
 • 2-rijige hoekcontactkogellagers
 • 2-rijige zelfinstellende kogellagers
 • 2-rijige zelfinstellende kogellagers met trekbus
 • 1-rijige groefkogellagers
 • 2-rijige groefkogellagers
 • Enkelzijdig werkende kogeltaatslager
 • Dubbelzijdig werkende kogeltaatslager
 • RVS kogellagers
 • Vierpuntslagers
 • Lagers voor behuizingen

Bestel kogellagers in de webshop

Neita-Authorized-Reseller-Merken-01-2