Gratis verzending vanaf 50 euro!

Meer dan 45.000 tevreden klanten

Ma-vr voor 15:00 besteld = dezelfde dag verzonden

Menu

Lagers

Neita Lagers Wentellagers Kegellagers 02

Rollagers

Rollagers bestaan normaal gesproken uit een binnen- en buitenring. Tussen deze ringen zitten de rollende elementen (rollichamen). Veelvoorkomende rol elementen zijn cilinders, tonnen, kegels, diablo's en naalden. Om ervoor te zorgen dat de rol elementen gelijkmatig verdeeld worden en elkaar niet raken zitten ze in een kooi. Bij demonteerbare lagers zorgt de kooi er ook voor dat de rol elementen niet uit het lager vallen.

Lagerbelasting

De radiale en axiale belasting zijn belangrijke belastingen bij rollagers. Wanneer een kracht haaks op een as werkt, spreken we van een radiale belasting. Wanneer een kracht in de lengterichting van de as werkt, spreken we van een axiale belasting.

De lagerbelastingen onderscheiden we in drie categorieën:

 • Geringe lagerbelasting;
 • Middelzware lagerbelasting;
 • Zware lagerbelasting.

Levensduur

Rollagers zijn voorzien van een lijncontact. Hierdoor zullen ze uiteindelijk door uitputting bezwijken. Er zijn standaardformules beschikbaar om de levensduur van een rollagers te berekenen. De omgeving waarin een rollager zich bevindt, kan echter ook een grote rol spelen op de levensduur.

Meer dan 90% van de rollagers worden gesmeerd met smeervet of er wordt een vloeistofsmering toegepast. Bij laagbelaste lagers wordt in sommige gevallen ook nevelsmering gebruikt.

De smeerfilmdikte moet daarbij een minimumwaarde hebben om de gebruikelijke levensduur van het wentellager te behalen. Omdat het om precisie materialen gaat, kan de smeerfilmdikte echter extreem dun blijven. In veel gevallen minder dan 1/50ste deel van een mensenhaar.

Water en vocht hebben een nadelig effect op de levensduur van een rollager. In geval van voortijdige uitval van een lager is corrosie, dat ontstaan is door water, de oorzaak hiervan. In veel smeervetspecificaties vormen waterbestendigheid en corrosiebescherming daarom een belangrijk onderdeel.

Vuil, hoe klein de deeltjes ook zijn, kunnen de levensduur van een wentellager ook aanzienlijk verkorten. Niet zelden komt een wentellager in aanraking met vuildeeltjes doordat het smeermiddel niet schoon was. Het smeren met vet moet daarom altijd gebeuren met een nieuw en schoon smeermiddel.

Kegellagers

Kegellagers onderscheiden zich van andere typen wentellagers doordat ze hoge radiale én hoge eenzijdige axiale belastingen kunnen opnemen. De cup, cone en rollen van kegellagers hebben een conisch oppervlak. De kegelvlakken hiervan converteren naar één punt op de hartlijn van het lager.

De kegellagers zijn geschikt voor toepassingen met een hoge belasting of stootbelasting. Deze lagers zijn beschikbaar in metrische series en in inch maten. De metrische series zijn geschikt voor een boring diameter van 15mm – 200mm. De inch series zijn geschikt voor een boring diameter van 15.875mm – 200.000mm.

Kegellagers kunnen gecombineerde belasting in één richting opnemen. Omdat bij radiale belasting een axiale kracht wordt opgewekt, worden twee lagers in X-opstelling, of twee, of meer gepaarde lagers gebruikt.

Er zijn standaard, middel en zeer conische typen. Deze worden onderscheiden door de contacthoek. Middel-conische en metrische series worden aangeduid door de aanvullende code ‘C’. Deze code wordt als achtervoegsel achter het lagernummer vermeld.

Kegellagers waarvan de breedte, de kleinste binnendiameter en de contacthoek van de cup zijn ontworpen volgens ISO 355, worden aangeduid door de aanvullende code ‘J’. De cones en de cups van deze kegellagers zijn uitwisselbaar met andere merken wanneer de nummers van deze lagers gelijk zijn.

Wanneer de code ‘J’ als vóórvoegsel wordt vermeld is het kegellager niet volgens ISO 355 ontworpen, maar is het geproduceerd volgens speciale toleranties.

Assortiment

Het assortiment aan wentellagers dat Neita levert bestaat uit de volgende categorieën:

 • 1-rijige cilinderrollagers
 • 2-rijige cilinderrollagers
 • Meerrijige cilinderrollagers
 • 2-rijige tonlagers
 • 1-rijige kegellagers
 • 2-rijige kegellagers
 • Meerrijige kegellagers
 • Cup voor 1-rijige kegellagers
 • Cone voor 1-rijige kegellagers

Bestel rollagers in de webshop

Neita-Authorized-Reseller-Merken-01-2