Alles wat draait in de mechanische wereld is op de een of andere manier gelagerd, van kleine glijlagerbusjes tot zeer grote wentellagers toe. De opzet van deze website heeft tot doel een algemene, informatieve indruk te geven over dit industriŽle verbruiksartikel, zonder al te veel in technische details te treden (hiervoor zijn uiteraard technische catalogi het aangewezen middel).

Wentellagers worden al meer dan honderd jaar toegepast en de grote vlucht die de lagerindustrie heeft genomen begon met de opkomst van de motoren- en automobielindustrie. In het prille begin ontwierp iedere lagerfabrikant zijn eigen lagertypen, met eigen maatvoeringen. Een lagertype selecteren betekende toen automatisch kiezen voor een bepaald fabrikaat. Omdat dit, om allerlei praktische redenen, door de afnemers als een nadeel werd ervaren, leidde dit al vrij spoedig tot normalisatie. Deze bestond in eerste instantie uit een standaardisatie in maatvoering, later ook op het gebied van o.a. toleranties en typeaanduidingen. De huidige lagers zijn gestandaardiseerd volgens de ISO normen (er zijn nog wel andere normen zoals de amerikaanse AFBMA, de duitse DIN en de japanse JIS norm).

                                                 het verleden

Het wordt gezegd dat de eerste persoon die een vorm van lagering heeft getekend niemand minder dan Leonardo da Vinci was. Zo rond 1490 ontwierp dit grote genie uit de Renaissance een lager.

 

 

         Leonardo da Vinci (1452 - 1519)

                                                           

                                                               ......en het heden

Hybride kogellagers (stalen binnen- en buitenring in combinatie met keramische kogels) worden o.a. ingezet in spindels van hoogtoerige harde schijven. 

      ASMAAT = 8mm - BUITENDIAMETER = 22mm

             

                  

                site het best te bekijken met   4.0 of hoger in 1024 x 768 resolutie

                                                     mededeling voor gebruikers van

  ga verder naar algemene lagerinformatie

...of ga direkt door naar lagerblokken 

                                                                          ©1999-2003 jacques smithuis