Meer dan 45.000 tevreden klanten

Gratis verzending vanaf 50 euro!

Ma-vr voor 15:00 besteld = dezelfde dag verzonden

Lagerblokken

Filters Open filters Wis filters

Merk

Binnenmaat (mm)

Buitenmaat (mm)

Breedte (mm)

Statische belasting (kN)

Dynamische belasting (kN)

Snelheid (rpm)

Type

438 resultaten | sorteren op

Lagerblokken: Alles wat je moet weten over hun soorten en functies

Lagerblokken, die bestaan uit een insertlager en een huis in verschillende vormen, worden veel gebruikt in verschillende sectoren zoals landbouwwerktuigen, machines voor de bouw, verpakkingsmachines, ventilatoren enzovoort. Er zijn verschillende soorten lagerblokken beschikbaar op de markt, waaronder plaatstalen huizen, lagerblokken uit kunststof met een roestbestendig binnenlager en gedeelde lagerhuizen met een tonlager of een zelfinstellende kogellager.

Zelfinstellende lagerblokken zijn een veel voorkomende keuze en zijn samengesteld uit een gietijzeren huis met een sferische boringen aansluiting voor een smeernippel en een van vet voorzien, dubbel afgedicht en enkelrijige groefkogellager met een bolle buitenring. Het voordeel van zelfinstellende lagerblokken is dat ze aanvankelijke fouten in de uitlijning en doorbuiging van assen kunnen corrigeren vanwege hun bolvormige buitenring en kamer van het huis.

Insertlagers
zijn een andere optie die kan worden gebruikt voor lagerblokken en zijn gevuld met een juiste hoeveelheid smeermiddel en vereisen vrijwel geen onderhoud. Ze hebben een groef en twee smeergaatjes in de buitenring, waardoor nasmering altijd mogelijk is. Deze lagers zijn geschikt voor temperaturen van -20°C tot +100°C en hebben toegestane scheefstelling voor nasmeerbare lagers tot ± 3°, voor niet nasmeerbare lagers tot ± 8° en voor lagers met beschermkap tot ± 1°.

Het assortiment aan gietijzeren lagerblokken dat Neita levert is uitgebreid en bestaat onder meer uit hanglagerblokken, flenslagerblokken, kussenlagerblokken, insertlagers, spanlagerblokken en zelfinstellende lagerblokken. Bij de montage van gietijzeren lagerblokken moet worden gecontroleerd of de borgboutjes niet door de binnenring steken en moet het lagerhuis worden vastgezet nadat het lagerblok in de gewenste positie is geschoven.

Het is aan te bevelen om op de plaatsen waar de schroefjes de as raken een centerpuntje te maken voor extra borging. Het is belangrijk om de boutjes op de juiste wijze aan te draaien. Een te hoog aanhaalmoment kan vervorming of zelfs breuk tot gevolg hebben, en bij een te laag aanhaalmoment kunnen de boutjes loslopen. Neem daarom altijd de aanhaalmomenten van de fabrikant in acht.

Kortom, lagerblokken zijn een belangrijk onderdeel van veel verschillende machines en apparatuur. Het kiezen van de juiste soort lagerblok voor je toepassing is cruciaal voor de goede werking en de duurzaamheid van je apparatuur. Meer informatie over lagerblokken? Klik hier!